Adet Sancısına Ne İyi Gelir?
Adet sancısı, bir diğer adıyla regl sancısı birçok kadının şikayetçi olduğu bir ağrı dönemidir. Ergenlik adım atmayla beraber başlarken, kimi zaman menopoza kadar sürebilmektedir. Adet sancısı nedir? Adet sancısını neden yaşarız? Adet sancısına iyi gelen şeyler nedir? Adet sancısı çekmek normal bir durum m? gibi sorulara uzmanların verdikleri yanıtları, yazımızın içerisinde sizlere buluşturacak, meraklarınızı gidereceğiz.
İçindekiler:
- Adet Sancısı Çekmek Normal midir? Her Kadında Görülür mü?
- Adet Ağrısı Neden Oluşur?
- Adet Sancısı Nasıl Hissedilir?
- Adet Sancısı Türleri Nelerdir?
- Adet Sancısını Ne Geçirir?
Adet Sancısı Çekmek Normal midir? Her Kadında Görülür mü?
Adet kanaması esnasında bir miktar sancı ve ağrı oluşması oldukça normal görülen bir durumdur ancak çekilen ağrının kadının günlük yaşamını etkilemeyecek oranlarda sınırlı kaldığı durumlarda geçerlidir. Çok fazla hissedilen adet sancısıyla karşı karşıya kalmak ise jinekolojik bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.
Adet Ağrısı Neden Oluşur?
Rahim, kanı vücuttan dışarıya atabilmek adına kasılır ve rahim içerisinde salgılanan prostaglandin adı verilen maddenin bu sırada sinir uçlarını uyardığı bir durum oluşur. Bu uyarma sonucunda ise sancı ya da ağrı meydana gelmektedir.
Adet Sancısı Nasıl Hissedilir?
Adet sancısı Dismenore olarak adlandırılırken, genel olarak karın bölgesinin alt kısımlarında ve kasıklarda aralıklı olarak kramp şeklinde kendini gösterir. Bazı durumlarda ağrı bele, sırta ve bacaklara da yayılabilmektedir.
Adet sancısı genel olarak kanama başlamadan bir gün önce meydana gelir. Sancının en şiddetli olduğu zaman ise kanamanın ilk günü hissedilir. Günlere yayılabilen adet sancıları da görülebilmektedir. Adet sancısıyla beraber kadınlarda bulantı, kusma, ishal ya da kabızlık görülebilir. Bunlarla beraber karında şişlik, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, öfke gibi semptomlar görülebilirken kimi zamansa bayılmaya bile neden olabilmektedir.
Adet Sancısı Türleri Nelerdir?
Adet sancısı birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılmaktadır. Birincil adet sancısında; ağrıya sebep verebilecek bir hastalık yer almaz ve kadınların birçoğunun yaşamış olduğu adet sancısı olarak bilinmektedir. İlk adet görmeyle başlayan ergenlikten itibaren görülürken, yaşın ilerlemesiyle ya da hamilelik sürecinden sonra ağrıda azalmalar meydana gelmektedir. Çekilen sancının şiddeti ise kadının acı eşiğiyle doğru orantılıdır.
İkincil adet sancısında ise herhangi bir yaştan sonra oluşmaya başlayan ağrılar görülür. Bu ağrı türüne daha az kadında rastlanır. Sancı ve ağrıların oluşmasında zeminde yatan birtakım bir hastalıklar neden olabilmektedir. Adenomiyozis, miyomlar, uterus ve tüpleri kapsayan iltihap hastalıkları da ikincil adet sancılarına neden olabilmektedir. Bununla beraber araç ve spiral kullanımı da ikincil adet sancısına neden olabilecek etkenler arasında gösterilebilir.
Adet Sancısını Ne Geçirir?
Çok yoğun bir şekilde adet sancısı çekiyorsanız, bunu normalleştirmeyip kadın doğum uzmanına görünmeniz gerekmektedir.
Birincil adet sancılarında kullanılan ağrı kesiciler, sancının etkisini azaltmasında oldukça yardımcı olabiliyorlar. Adetinizin başlama süresinden bir veya iki gün önce ağrı kesici kullanırsanız, sancıyı en aza indirme şansınız var.
Ağrı kesicilerin yeterli sonuç göstermediği takdirde, uygunluk gösteren kişiler doğum kontrol hapları tercih edebilirler. Doğum kontrol hapı tercihinin sebebi, yumurtlamanın önüne geçilerek sancıyı kontrol altında tutmaktır.
Omega-3 ve magnezyum gibi bazı takviyeler de bazı durumlarda fayda olabilmektedir. Gerek ağrının gerekse adet öncesinde yaşanan mide ve bağırsak değişiklikleri, iştah değişiklikleri, duygu durum değişiklikleri gibi sorunların en aza inmesine yardımcı olmaktadır.
İkincil adet sancısı yaşadığınız takdirde, altta yatan hastalığın tespit edilmesi ve bu hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda gerek görüldüğü takdirde laparoskopi olarak adlandırılan yöntemle karın içi organlar incelenebilirken, birtakım cerrahi işlemler de uygulanabilmektedir.